Зустріч в Національній опереті з директором міжнародної організації Europe Opera Ніколасом Пейном.

22.09.2016

В фойє Національної оперети за круглим столом відбулася зустріч художньо-керівного складу театру із директором міжнародної організації Europe Opera Ніколасом Пейном. Організація об’єднує 165 театрів з 41 країни світу.

«Опера — найбільш європейська форма мистецтва, завдяки якій можна спілкуватись із різними народами і різними країнами. І в поняття «опера» я включаю ширші значення: це і опера, і оперета, і мюзикл», — сказав Ніколас Пейн.

Директор Europe Opera докладно розповів про мету, діяльність та функції міжнародної організації. Він зазначив: «Кожен член нашої організації по-своєму унікальний, бо кожен театр — унікальний. Шлях українських театрів в опері, в опереті в мюзиклі свій, він відмінний від будь-якого іншого в Європі. В той же час опера легко єднає людей, опера — це шлях до спільних почуттів, на які надихає людей мистецтво».

Інформація про організацію Europe Opera http://www.opera-europa.org/, а також про одну з її функцій — популяризацію оперного мистецтва сучасними технічними засобами, сьогодні особливо цікавила творців театру оперети, адже саме Київський національний академічний театр оперети має реалізувати незвичайний для України проект. Разом із організацією «Креативна Європа» і ще кількома європейськими музичними театрами Київський театр оперети має створити платформу Digital Musical. Аналогічна платформа створена організацію Europe Opera — The Opera Platform, на якій розміщені записи опер, і кожен бажаючий може познайомитись із оперними виставами різних театрів Європи. Ніколас Пейн люб’язно відповів на всі питання, що цікавили митців театру, поділився своїми думками з приводу сказаного митцями.

На завершення зустрічі художній керівник Національної оперети, н.а. України Богдан Струтинський звернувся до Ніколаса Пейна і до всіх присутніх із словами: «Я дякую, що сьогодні всі зібралися за цим столом. Сподіваюся, що із організацією Europe Opera складеться позитивна співпраця і буде успішно створена платформа для оперет і мюзиклів Digital Musical».

Богдан Струтинський також зазначив, що проведення сумісних акцій із організацією Europe Opera стане знаковим не тільки для Київського театру оперети, але і для України.

Початок співпраці покладено, згодом мають відбутися події культурної дипломатії Європейського масштабу, найближчим часом будуть проведені перемови і знайдені механізми для подальшої взаємодії Київського національного академічного театру оперети і європейської організації Europe Opera.