Мистецтво єднає: Угорщина відзначила державною нагородою українського митця — Олександра Білозуба

18.04.2019

В четверг, 18 квітня о 14:00 в посольстві Угорщини відбулось урочисте приставлення до державної нагороди Ордену Заслуг — Золотого Хреста — з.д.м. України Олександра Білозуба, головного художника Національної оперети України. Церемонію провів Іштван Ійдярто — Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні.

2

Олександр Білозуб разом з угорським режисером Аттілою Віднянським за багатолітню історію співпраці створили понад п’ятдесят вистав. Такий, без перебільшень, вагомий внесок, не міг залишитись без уваги.

3
«Поруч з кожним значущим театральним режисером працює постійний художній співробітник, який здатен оформити уяви та бачення режисера у просторі, в кольорах, матеріях, втілюючи все це в реальність за допомогою декорацій, аксесуарів, костюмів. Більшість театральних творів народжується саме у такому художньому симбіозі, відтак видовище театральних вистав Аттіли Віднянські у більшості випадків є результатом спільної співпраці з особливо чутливим і великоформатним декоратором та костюмером.

Олександра Білозуба, актора, режисера та декоратора-костюмера українського походження вважають за особливо талановитого і на його Батьківщині: двічі лауреат премії «Київська пектораль» (що в Угорщині відповідає Премії імені Ясаї), Заслужений діяч мистецтв України, в той же час – в якості практично постійного декоратора-костюмера театральних вистав Аттіли Віднянські – протягом останніх 18 років він став одним з невід’ємних митців угорського театрального життя, і своєю діяльністю значною мірою долучився до високого художнього рівня багатьох постановок Закарпатського обласного угорського драматичного театру, Ужгородської державної опери, Нового театру, Пештського угорського театру, Національного театру, дебреценського Театру імені Чоканої, дюлайського Замкового театру. Поряд з такими класиками драматичної та оперної літератури світу як «Три сестри» Чехова, «Ніс» Гоголя, «Єнуфа» Яначека, «Катерина Ізмайлова» Шостаковича, «Нюрнбергські Майстерзингери» Вагнера,  «Орлятко» Ростана, «Сила долі» Верді, «Як вам це подобається» Шекспіра, «Турандот» Пуччіні, «Борис Годунов» Мусорького , «Жанна Д’арк на вогнищі» Оннеґґера, «Роберто Зукко» Кольтеса, Олександр Білозуб створив видовище багатьох емблематичних творів угорської драматичної літератури і театрального мистецтва з унікальною поетичною  експресивністю через декорації та костюми вистав Атілли Віднянські. Навіть серед митців, для яких рідною є угорська мова, які добре орієнтуються в угорській культурі, є рідкістю та поглиблена підготовка, продуктивна фантазія, поєднана з художньою чутливістю, об’єднуючи традиції та сучасність, якою Олександр Білозуб відтворював на сцені та реалізував цілий ряд творів угорських класиків та сучасників, серед них основний драматичний Йожефа Катона «Банк бан», театральний варіант вірша-візії Ференца Югаса «Хлопець, що став оленем», абсурдну тргикомедію Іштвана Оркеня «Товт та інші», «Ліліомфі» від Сіґлігеті Еде , серед інших грандіозні декорації вистави, здійсненої на Сеґедтерській відкритій  сцені, а також «Банк бан» Ференца Екрела, «Витязь душі» Аарона Тамаші, «Лушад Моті» від Гейзи Сьоча, вічнозелена пісенна гра Кодайа, «Янош Гарі», «Янош вітейз» Шандора Патефі, ораторій під назвою «Марія» Тамаша Сарки, міракл на тему світової війни «Біла хмара» Ференца Молнара, вірш-візія Шандора Вереша «Психея», «Синбад» Дюли Круді, світ твору Міклоша Банфі «Великий пан», «Карусель», яка базується на оповіданні Шаркаді та фільмі Золтана Фарбі.

57306051_748459975555493_8418235929948323840_n
Вистави з декораціями та костюмами Олександра Білозуба зміцнювали репутацію угорського театру під час багатьох вітчизняних та закордонних гастролей, зокрема у Сполучених Штатах Америки, у Франції, в Німеччині, в Росії, в Румунії, в Україні, в Сербії. Підготовлені ним вистави були представлені майже на всіх фестивалях в Угорщині, угорська театральна критика не один раз визнавала особливий, унікальний стиль його творчості.

Його твори брали участь в двох персональних виставках (Національний інститут театральної історії та Ляльковий театр Войтини), крім цього він працював над видовищем двох угорських художніх фільмів, за режисури Атілли Віднянські та презентованого у 2014 році фільму «Хлопець, що став оленем».

Його видатну художню діяльність відзначено винагородою ХІ фестивалю «Пост»  за особливе видовище вистави під назвою «Казкові чоловіки з крилами»; а також на ХV фестивалі «Пост» винагородою за найкраще видовище на виставі «Божий хлист».

Олександр Білозуб своєю художньою діяльністю, яка значною мірою пов’язана з Угорщиною, виправдано заслужив високу професійну або державну премію, винагороду»,  ̶   зазначив Іштван Ійдярто.

 

Нагадуємо, що восьмого квітня в Національній опереті України з аншлагом відбулась прем’єра моноспектаклю «Георг Отс». Режисером-постановником, сценографом та художником з костюмів до моновистави виступив з.д.м. України Олександр Білозуб.